poniedziałek, 9 lutego 2015

Podróż do krainy wyrazistych smaków - zatrzymajmy się we Włoszech. "Bon appetito!"

Kultura tego kraju jest niebywale zjawiskowa, kojarzy się z radością, miłością i słońcem, ale jego kuchnia zasługuje na szczególne traktowanie i wyróżnienie, przede wszystkim za to, że inspiruje i nie zna granic. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia.

Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.  Za chwilę nadejdzie ten moment w roku, kiedy na targach warzywnych jest najwspanialej. I praktycznie wszystkie warzywa tam dostępne można grillować. Bakłażany, cukinie, pory, czy młode ziemniaki. Włosi grillują nawet niektóre sałaty! 

 Bakłażan z grilla? Proszę bardzo! Warto sięgnąć po przyprawy takie jak oregano, bazylia oraz szlachetną oliwę, która jest chlubą południa Włoch. Bakłażan sprawdzi się znakomicie jako dodatek do grillowanych mięs, ale również jako wegetariańskie danie bezmięsne. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a smaku i charakteru można mu dodać eksperymentując z przyprawami. Bardzo lubię go w wydaniu razem z cukinią i pomidorami z grilla oraz mieszanką kolorowych sałat, a najbardziej smakuje mi taki, który został obficie polany smaczną
oliwą z oliwek wysokiej jakości oraz posypany tartym parmezanem. Zaś klasyką w regionie Abruzji są arrosticini, tę bardzo delikatną jagnięcinę grilluje się bez przerwy 10-15 minut i na koniec jedynie soli. Abruzja jest też jednym z regionów, które słyną z najznakomitszych win na świecie. A to właśnie wina są dopełnieniem tej wyrazistej i różnorodnej kuchni.


(Źródła: wikipedia, kierunekwłochy.pl, fot. Schutterstock)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz