Sposobów na ich przyrządzanie jest tyle, że ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wybraźnia.
Można tworzyć szaszłyki z mięs, owoców, jak również ryb. Dzisiaj proponuję Wam przepis, który mnie zaciekawił, a mianowicie połączenie kurczaka, czerwonej papryki i wędzonego sera greckiego z mleka owczego i koziego, który się kryje pod nazwą holloumi. Kurczak zaś będzie się marynował w marynacie jogurtowej.
Do tego nie może zabraknąć paprykowego dipu na bazie z jogurtu greckiego. To co, zaczynamy!
Składniki na 4 porcje:
• 1 podwójna pierś kurczaka
• 2 czerwone papryki
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
• 225 - 250 g sera halloumi do grillowania (grecki ser wędzony z mleka owczego i koziego)
Marynata jogurtowa do kurczaka:
• sól morska
• 1/2 - 1 ząbek czosnku, roztarty lub rozgnieciony
• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
• 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, chili
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego lub typu greckiego
Do podania:
• 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego
• czerwona papryka w proszku
• świeże oregano (opcjonalnie)
Oraz patyczki do szaszłyków, około 12 sztuk.
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić ze skórek, błonek i kostek. Pokroić w dużą, około 2 cm kostkę. Włożyć do miski, posolić, dodać czosnek, paprykę słodką i ostrą, oliwę i wymieszać. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny, lub najlepiej do lodówki na całą noc. Przed grillowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej.
nasiennych, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Oprószyć
solą i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ser
pokroić w dużą, około 2 - 3 cm kostkę.
Wyjmować kurczaka z marynaty (nie należy
oczyszczać kurczaka z marynaty) i nadziewać na
patyczki razem z papryką i serem. Całe szaszłyki
posypać 1 łyżeczką czerwonej papryki i świeżym oregano.
Grillować na ruszcie nad rozgrzanym węglem drzewnym. Podawać z jogurtem greckim, posypać czerwoną papryką w proszku i świeżym oregano, lub pokusić się przyrządzenie pysznego dipu z w/w składników. Smacznego!
(przepis zaczerpnięty z portalu kwestiasmaku.com, for. shutterstock)
(przepis zaczerpnięty z portalu kwestiasmaku.com, for. shutterstock)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz