poniedziałek, 9 marca 2015

Wiosna leniwie wstaje zachęcona smakowitych aromatów wonią.

Zapraszam Was dzisiaj na szaszłyki z grilla. 
Sposobów na ich przyrządzanie jest tyle, że ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wybraźnia. 
Można tworzyć szaszłyki z mięs, owoców, jak również ryb. Dzisiaj proponuję Wam przepis, który mnie zaciekawił, a mianowicie połączenie kurczaka, czerwonej papryki i wędzonego sera greckiego z mleka owczego i koziego, który się kryje pod nazwą holloumi. Kurczak zaś będzie się marynował w marynacie jogurtowej. 
Do tego nie może zabraknąć paprykowego dipu na bazie z jogurtu greckiego. To co, zaczynamy! 

Składniki na 4 porcje: 

• 1 podwójna pierś kurczaka

• 2 czerwone papryki


• 1 łyżka oliwy extra vergine


• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej)


• 225 - 250 g sera halloumi do grillowania (grecki ser wędzony z mleka owczego i koziego)


Marynata jogurtowa do kurczaka:


• sól morska


• 1/2 - 1 ząbek czosnku, roztarty lub rozgnieciony


• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej)


• 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, chili


• 1 łyżka oliwy extra vergine


• 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego lub typu greckiego


Do podania:

• 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego


• czerwona papryka w proszku


• świeże oregano (opcjonalnie)

Oraz patyczki do szaszłyków, około 12 sztuk.


Przygotowanie:

Piersi kurczaka oczyścić ze skórek, błonek i kostek. Pokroić w dużą, około 2 cm kostkę. Włożyć do miski, posolić, dodać czosnek, paprykę słodką i ostrą, oliwę i wymieszać. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny, lub najlepiej do lodówki na całą noc. Przed grillowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej. 

Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd 
nasiennych, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Oprószyć 
solą i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ser 
pokroić w dużą, około 2 - 3 cm kostkę.
Wyjmować kurczaka z marynaty (nie należy 
oczyszczać kurczaka z marynaty) i nadziewać na 
patyczki razem z papryką i serem. Całe szaszłyki 
posypać 1 łyżeczką czerwonej papryki i świeżym oregano. 

Grillować na ruszcie nad rozgrzanym węglem drzewnym. Podawać z jogurtem greckim, posypać czerwoną papryką w proszku i świeżym oregano, lub pokusić się przyrządzenie pysznego dipu z w/w składników. Smacznego!


(przepis zaczerpnięty z portalu kwestiasmaku.com, for. shutterstock)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz