poniedziałek, 19 stycznia 2015

W ogniu nocą drzemie gwiazd romantyzm... Daj się ponieść zmysłom smaku i zapachu.

Dzisiejszego wieczoru zacznę może od tego, że często zapalamy w naszych domach świeczki czy kominki by stworzyć tzw. atmosferę. Podobny efekt możemy osiągnąć podczas grillovania. Odrobina wyobraźni oraz mała dawka szaleństwa i pełna romantyzmu randka na powietrzu pod gwiazdami, w niebanalnym otoczeniu może być randką życia. Dach z zapierającą dech panoramą, plaża i szum morza czy pomost nad jeziorem, dobre wino i ogień, który nocą tworzy niezwykle romantyczny klimat. Odrobina umiejętności i chęci, a wykwitne i aromatyczne potrawy będą miłym dopełnieniem, a może właśnie "tym czymś" co zauroczy. Bo przecież nie na darmo mówi się, że przez żołądek do serca... Odpowiednio wcześniej zamarynowane mięsa, warzywa czy owoce morza, oraz odpowiednio dobrane przyprawy - w tym imbir, listek mięty, gałka muszkatołowa czy szczypta chili, które zaostrzają apetyt - zwłasza na erotyczne doznania i randka życia gwarantowana, już za sam pomysł i wykonanie należy się uznanie :) dlatego Panów zachęcam. Na przystawkę i zaostrzenie apetytu proponuję coś prostego, ale na pewno nie banalnego:

Grillovana papryka z serem feta i bazylią

Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 20 dkg sera typu feta
  • 3 łyżki posiekanej bazylii 
  • ząbek czosnku
  • oliwa
Przygotowanie:
  • Ser dokładnie wymieszaj z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • Umyj papryki, przekrój wzdłuż i usuń gniaza nasienne
  • Nafaszeruj połówki papryki serem, a spód nasmaruj oliwą
  • Rozgrzej wcześniej przygotowany grill używając do pieczenia naszego węgla drzewnego GRILLOVE Premium i ułuż papryki na ruszcie
  • Grilluj papryki do miękkości przez około 25 minut.
Nie będę Wam podpowiadać o czym rozmowy toczyć i jak błysnąć towarzysko bo możecie nawet sobie w oczy patrzeć i karmić się nawzajem jedynie, natomiast podpowiem jeszcze jeden przepis, który też jest mało skomplikowany, a na pewno mile połaskocze podniebienie. 

Grillovane udka z kurczaka z brzoskwiniami i ananasem.

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 połówki brzoskwini z puszki
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki sherry
  • 4 łyżki rosołu drobiowego 
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • szczypta cynamonu
  • curry
  • pieprz i sól
  • wiśnie koktajlowe z łodyżką do dekoracji
Przygotowanie:
  • Umyj i osusz udka po czym natrzyj je przyprawami, najlepiej przygotować wcześniej nacierkę w formie pasty, które nadadzą smak, ale również stworzą aromatyczną, chrupiącą skórkę podczas grillovania.
  • Ananasy i brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż lekko owoce, dolej rosół i cherry po czym gotuj do odparowania połowy sosu.
  • Dolej śmietanę i gotuj aż odparuje, na końcu dopraw solą i carry.
  • Na rozgrzanym grillu upiecz przygotowane wcześniej udka, po 10 min z każdej strony.
  • Udka podawaj z sosem owocowym i udekoruj wisienkami. 
To tylko propozycje, jednak zachęcam do poszukiwania smaków i próbowania czegoś nowego, czegoś czym można nie tyle zaskoczyć, co całkowicie oczarować zaproszoną na taką randkę osobę. Kawałki ananasa w żurawinie ponoć rozpalają zakochanych ;), także puście wodze wyobraźni i jeśli już ryzykujecie grilla na dachu wieżowca to niech on będzie z konkretnym przytupem! 



(przepisy zaczerpnięte z www.zgrilla.pl, fot. shutterstock)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz