Grillovana papryka z serem feta i bazylią
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 20 dkg sera typu feta
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- ząbek czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
- Ser dokładnie wymieszaj z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku
- Umyj papryki, przekrój wzdłuż i usuń gniaza nasienne
- Nafaszeruj połówki papryki serem, a spód nasmaruj oliwą
- Rozgrzej wcześniej przygotowany grill używając do pieczenia naszego węgla drzewnego GRILLOVE Premium i ułuż papryki na ruszcie
- Grilluj papryki do miękkości przez około 25 minut.
Nie będę Wam podpowiadać o czym rozmowy toczyć i jak błysnąć towarzysko bo możecie nawet sobie w oczy patrzeć i karmić się nawzajem jedynie, natomiast podpowiem jeszcze jeden przepis, który też jest mało skomplikowany, a na pewno mile połaskocze podniebienie.
Grillovane udka z kurczaka z brzoskwiniami i ananasem.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 połówki brzoskwini z puszki
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 łyżki sherry
- 4 łyżki rosołu drobiowego
- 1 łyżka masła do smażenia
- szczypta cynamonu
- curry
- pieprz i sól
- wiśnie koktajlowe z łodyżką do dekoracji
Przygotowanie:
- Umyj i osusz udka po czym natrzyj je przyprawami, najlepiej przygotować wcześniej nacierkę w formie pasty, które nadadzą smak, ale również stworzą aromatyczną, chrupiącą skórkę podczas grillovania.
- Ananasy i brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż lekko owoce, dolej rosół i cherry po czym gotuj do odparowania połowy sosu.
- Dolej śmietanę i gotuj aż odparuje, na końcu dopraw solą i carry.
- Na rozgrzanym grillu upiecz przygotowane wcześniej udka, po 10 min z każdej strony.
- Udka podawaj z sosem owocowym i udekoruj wisienkami.
To tylko propozycje, jednak zachęcam do poszukiwania smaków i próbowania czegoś nowego, czegoś czym można nie tyle zaskoczyć, co całkowicie oczarować zaproszoną na taką randkę osobę. Kawałki ananasa w żurawinie ponoć rozpalają zakochanych ;), także puście wodze wyobraźni i jeśli już ryzykujecie grilla na dachu wieżowca to niech on będzie z konkretnym przytupem!
(przepisy zaczerpnięte z www.zgrilla.pl, fot. shutterstock)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz