poniedziałek, 16 marca 2015

Przy gwarze rozmów w przyjacielskim gronie prawdziwej uczty dla podniebienia nadchodzi czas...

Pachnące ziołami, wiosną i słońcem, aromatyczne, delikatne i wyśmienite kotleciki jagnięce z kostką z grilla to kolejna propozycja na proste, ale jakże mile łechtające podniebienie danie.
Składniki:
  • kotlety jagnięce z kostką
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
Masełko ziołowe do zapieczenia z młodymi ziemniakami:
  • masło
  • zioła, najlepiej świeże: rozmaryn, cząber, tymianek.
  • ząbek czosnku.
  • młode ziemniaki
Sposób przygotowania:

Ocet balsamiczny i wino mieszamy z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem, a następnie do tak przygotowanej marynaty wkładamy kotlety i odstawiamy je do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie przygotowujemy ziołowe masełko mieszając masło z drobno posiekanymi ziołami oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku, kładziemy całość na folię spożywczą i formujemy wałeczek około 2 cm grubości. Następnie wkładamy go na 30 min do zamrażarki. Dobrze umyte, młode ziemniaki kroimy na połówki, które układamy na wcześniej przygotowaną folię aluminiową i dokładamy po kawałku zamrożonego masełka ziołowego, zawijamy szczelnie w sakiewki.

Na rozgrzany ruszt kładziemy kotleciki, które w trakcie pieczenia smarujemy pozostałą marynatą. Dokładamy również wcześniej przygotowane młode ziemniaczki i grillujemy, co jakiś czas sprawdzając czy wszystko się upiekło. Całość można podawać ze świeżą sałatą na śmietanie.

Dobrze przyrządzone mięso jagnięce to prawdziwa uczta dla podniebienia dlatego warto zaprosić rodzinę i przyjaciół na wspólne biesiadowanie, Grillove Premium z przyjemnością będzie Wam towarzyszyć! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz