poniedziałek, 2 marca 2015

Obłędny smak grillowanych warzyw poznajcie, bo grill to nie tylko mięso, dziś dodatki wiodą prym.


Grillowane warzywa do prawdziwa gradka dla wegetarian, ale zasokoczą też mięsożerców, oczywiście pozytywnie, gdyż rozpływają się w ustach. Do grillowania nadają się prawie wszystkie warzywa. 
Według Magdy Gessler najlepiej udają się cukinie, papryka, bakłażany. Można podawać je jako dodatek do mięs lub samodzielnie z dipami, o których zawsze warto pamiętać.
Co zrobić aby ten obłędny smak uzyskać i zapamiętać na zawsze? Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie, bo po grillowaniu nic z nich nie zostanie, a chodzi o to aby były mięsiste). 
Pieczarki pozostawić w całości. Pomidory pokroić na połówki. Wymieszać oliwę z octem, pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Bakłażany posolić i zostawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów włożyć do dużej miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na pół godziny. Pomidory posypać ziołami od strony przecięcia. Grillować warzywa kilka minut odwracając, smarując marynatą jeśli zostanie i sprawdzając czy już doszły. Powinny być jędrne. Najszybciej gotowa będzie cukinia, najdłużej będzie grillować się papryka i pieczarki. Pomidory położyć na grillu i odwrócić raz. Podawać jako dodatek do mięs lub z sosem czosnkowym. Jeśli chcemy aby warzywa miały bardziej intensywny smak, do marynaty można dodać pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Jeśli to możliwe dobrze jest posypać zgrillowane warzywa świeżymi ziołami. 
Ta propozycja Magdy Gessler jest niezwykle aromatyczna, prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. Zawsze warto urozmaicać nasze grillove menu i bawić się smakiem, a do samego grillovania wybierać produkty najwyższej jakości np.:
Satysfakcja gwarantowana!
(Przepis zaczerpnięty z portalu smakizycia.pl)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz