poniedziałek, 16 lutego 2015

O smakowej pieszczocie długowiecznego drzewa...

Wśród miłośników dań z grilla coraz większą popularnością cieszą się potrawy przygotowywane na specjalnej desce do grillowania. Dzięki niej są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Poza tym, grillowanie z użyciem deski staje się dużo łatwiejsze, ponieważ zapobiega przypaleniu produktów, przywieraniu ich do rusztu oraz rozpadaniu się, co jest częstym problemem podczas grillowania ryb. Dlaczego pieczenie na desce zapewnia takie wspaniałe efekty smakowe? Otóż drewno w temperaturze pokojowej absorbuje wilgoć, która razem z aromatem wędzonego cedru w trakcie powolnego pieczenia na grillu nadaje potrawom wykwintny smak i aromat. 

Co położyć na deskę? Dla odmiany rybę.

Gdy stajemy przed wyborem ryby na grilla, najlepiej jeśli zdecydujemy się na tą, której mięso jest najbardziej zwarte, czyli np. łososia. Filet tej ryby jest dużo łatwiej grillować, ponieważ nie traci on kształtu podczas obracania i pieczenia. 

Zaraz zaraz... a co z tą deską?? 

Deski do grillowania produkuje się z różnych rodzajów drewna, np. z klonu, dębu czy drzew owocowych. Jednak najczęściej wybierane są te cedrowe, ponieważ ich unikalny i mocny aromat świetnie łączy się z wieloma potrawami. Zanim jednak deskę razem z potrawą położy się na grillu, trzeba ją specjalnie przygotować. Najpierw należy moczyć ją przez minimum kilka godzin w wodzie. Natomiast jeśli mamy w planach dłuższe grillowanie, warto pozostawić deskę w wodzie na nieco dłużej. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne „strzelanie”, będzie to oznaczało, że deska jest gotowa do użycia. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.


A poniżej propozycja przygotowania łososia na naszą deskę cedrową. 

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 cytryna pokrojona na plasterki
Sposób przygotowania:

  • deskę namoczyć wcześniej w wodzie co najmniej przez 4 godziny i postępować zgodnie z instrukcją powyżej
  • w miseczce wymieszać oliwę z cukrem, posmarować nią łososia, ułożyć na nim plasterki cytryny oraz gałązki kopru i oprószyć pieprzem
  • rozgrzaną wcześniej na grillu deskę posmarować nieco oliwą i położyć na niej łososia skórą do dołu, przykryć pokrywą i grillować około 20-30 min w zależności od grubości fileta. 

Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować w dowolny sposób zmianiając przyprawy lub mieszanki przypraw, które lubimy najbardziej. Zamiast koperku świetnie sprawdzą się również świeże gałązki rozmarynu, a zamiast zwykłej glazury z cukru i oliwy można pokusić się o przygotowanie glazury imbirowo-sojowej z odrobiną wisky lub bourbonu. Jeśli zaś chodzi o wybór węgla to prawda, że jest on oczywisty? :)

Smacznego!











Materiał opracowany na podstawie Wielkiej Księgi Grillowania wg Webera autor: Jamie Purviance.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz