Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1/2 szklanki posiekanej drobno cebuli
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1/3 filiżanki whisky
- 1/2 szklanki melasy
- 1/2 filiżanki kechupu
- 1/4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, tabasco, chili w proszki - do smaku
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i tak przygotowaną marynatą natrzeć udka (można odciąć podudzia) i marynować je minimum 4 godziny. Usunąć z kurczaka marynatę i wyłożyć na ruszt, a podczas grillovania często nacierać pozostałą marynatą.
Do grillovania najlepszym wyborem będzie węgiel drzewny GRILLOVE Premium, a dodatkowo bukowy węgiel drzewny nada grillovanej potrawie niezwykłego aromatu.
Smacznego!
(przepis zaczerpnięty z naruszcie.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz