poniedziałek, 23 lutego 2015

W prostocie siła smaku z nutą słonecznej pomarańczy.

Dzisiejsza propozycja to kurczak z nutą pomarańczy. Warto wykorzystywać owoce tropikalne w tworzeniu własnej roboty marynat, gdyż delikatne mięso drobiowe świetnie się z nimi komponuje i pozostaje cudownie soczyste.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1/2 szklanki posiekanej drobno cebuli
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1/3 filiżanki whisky
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 filiżanki kechupu
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, tabasco, chili w proszki - do smaku
Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i tak przygotowaną marynatą natrzeć udka (można odciąć podudzia) i marynować je minimum 4 godziny. Usunąć z kurczaka marynatę i wyłożyć na ruszt, a podczas grillovania często nacierać pozostałą marynatą.
Do grillovania najlepszym wyborem będzie węgiel drzewny GRILLOVE Premium, a dodatkowo bukowy węgiel drzewny nada grillovanej potrawie niezwykłego aromatu.
Smacznego!

(przepis zaczerpnięty z naruszcie.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz