poniedziałek, 2 lutego 2015

W poszukiwaniu doskonałości smaku i aromatu skosztujmy delikatności.

Jagnięcina z grilla jest wyjątkowo pyszna, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na aromatyczne kofty z tego wyjątkowego mięsa podawane z morelami i tymiankowym dipem

Składniki na kofty:

500 g mielonej jagnięciny,
15 suszonych moreli bez pestek,
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
skórka z połowy cytryny,
1-2 cm startego korzenia imbiru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
garść świeżej natki pietruszki,
garść świeżego oregano,
1/4 łyżeczki mielonego kminu,
sól i pieprz do smaku.


Składniki na dip:

300 gram jogurtu greckiego,
pęczek świeżego tymianku,
skórka z jednej cytryny,
pół ząbka czosnku

Przygotowanie:


Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi morelami, cebulą, czosnkiem, startą skórką z cytryny oraz imbirem. Dodajemy przyprawy oraz grubo posiekane zioła. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, tak by powstała zwarta masa.
Mięsem oblepiamy specjalne szpadki lub drewniane patyczki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie przez co najmniej godzinę. Masę należy mocno dociskać, aby nie spadała podczas pieczenia. Kofty grillujemy ok. 10 minut z każdej strony, w zależności od ich grubości.
W międzyczasie przygotowujemy dip mieszając posiekany tymianek, przeciśnięty czosnek, skórkę z jednej cytryny i jogurt grecki. Podajemy z gorącymi koftami.

Nie wiem czy wiecie, ale jagnięcina jest skuteczna w profilaktyce raka. W skład mięsa owczego wchodzi substancja o silnych właściwościach antyrakowych, dlatego warto po nie sięgnąć nie tylko dla walorów smakowych, ale i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, oczywiście tylko w połączeniu z węglem drzewnym GRILLOVE Premium. 





(Fot. Shutterstock, przepis zaczerpnięty z mojegotowanie.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz