poniedziałek, 15 grudnia 2014

Smak grilla to nie tylko kiełbasa, w naszej podróży przez smaki odkrywamy nowe lądy.

Miłośnicy zapewne potwierdzą, że w grillovaniu fascynujące jest to, że można ciągle eksperymentować. Szlifować technikę samego grillovania, próbować metody, ale również bawić się tworzeniem wyjątkowych i niebanalnych potraw. Dzisiaj przedstawię Wam dwie propozycje związane z bezpośrednią metodą grillovania, czyli małe kawałki układane tuż nad żarem, która to metoda jest odpowiednia między innymi do dań z ryb i owoców morza oraz owoców. 
Łosoś z grilla w czosnkowym aromacie


Składniki na 4 solidne porcje:
  • kilogram fileta z łososia
  • cytryna
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:

1. Umyj filety, osusz je i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
2. Posiekaj drobno czosnek, wraz z pozostałymi składnikami umieść go w słoiku, zakręć i       dokładnie wymieszaj energicznie potrząsając.
3. Ułóż filety w naczyniu, zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
4. Do grillovania ryb najlepszy będzie węgiel drzewny (tu polecam Węgiel Drzewny Grillove Premium), rozgrzej grill, zawsze należy pamiętać o właściwej temperaturze żaru podczas grillovania jeśli chcesz wydobyć z potrawy wszystkie walory smakowe; ułóż osączone kawałki łososia na naoliwionym ruszcie skórą do dołu.
5. Grilluj łososia przez 10-15minut (w zależności od grubości) obracając i smarując marynatą.

Druga propozycja to podstawa do deseru, który podczas spotkania z grillem na pewno będzie mile widziany :). Dlatego na zakończenie grillovania serwujemy:

Grillovany ananas z cukrem trzcinowym


Składniki:
  • ananas
  • cukier trzcinowy
Przygotowanie: 

Świeżego ananasa, obierz dokładnie i pokrój w plastry, posyp z każdej strony cukrem trzcinowym (nie za dużo) i grilluj nad żarem, równomiernie opiekając z obu stron. Przełóż na talerzyk, polej rozpuszczoną, ciepłą czekoladą lub dodaj gałkę lodów (wybór lodów pozostawiam Wam, świetnie smakują też sorbety, np. cytrynyowy). Jeśli ktoś lubi słodkości można zrobić mix czyli ananas + lody + ciepła czekolada ;). 

Jeśli macie swoje przetestowane przepisy na niebanalne potrawy, coś innego niż standardowa kiełbaska czy karkówka, a może kiełbaska i karkówka w nowej odsłonie piszcie do nas na grilllove1@gmail.com.


1 komentarz: