Czy wiecie, że węgiel GRILLOVE wyprodukowany jest ze specjalnie dobranej mieszanki drewna dzięki czemu zapewnia szerokie spektrum możliwości grillovania – od krótkiego w wysokiej temperaturze po długie w niższej, jednocześnie zapewniając grillovanym produktom niepowtarzalny smak. A jeśli chcecie dodać grillovanym potrawom niepowtarzalnego aromatu buku to bukowy węgiel drzewny będzie najlepszym wyborem.
Dobrze rozgrzany węgiel drzewny będzie idealny do grillovania czegoś dla miłośników owoców morza :), dziś na ruszcie krewetki.
Składniki:
- 400g obranych krewetek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 75g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Oczyszczone krewetki umieść w misce, dodaj pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do lodówki na około pół godziny.
2. W rondlu roztop masło z wyciśniętym czosnkiem.
3. Osącz krewetki, przełóż je do rondla z masłem i wymieszaj.
4. Wyjmij krewetki z masła i ponabijaj na szpadki do szaszłyków.
5. Rozgrzej grill ogrodowy, umieść krewetki na ruszcie, grilluj przez 10 minut obracając i smarując pozostałym masłem czosnkowym.
Jeśli chodzi o krewetki należy uważać z czasem grillovania aby nie stały się gumowate, lepiej sprawdzić po około 4-5 minutach czy nie są już dobre. Reszta masełka czosnkowego się nie zmarnuje, bo do krewetek idealne będą małe, chrupiące grzanki grillovane :). Czujecie ten zapach? Smak?
Smacznego ;)!(przepis pochodzi ze strony www.zgrilla.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz