poniedziałek, 22 grudnia 2014

W poszukiwaniu nowych doznań smakowych ruszamy w głębiny.

 Czy wiecie, że węgiel GRILLOVE wyprodukowany jest ze specjalnie dobranej mieszanki drewna dzięki czemu zapewnia szerokie spektrum możliwości grillovania – od krótkiego w wysokiej temperaturze po długie w niższej, jednocześnie zapewniając grillovanym produktom niepowtarzalny smak. A jeśli chcecie dodać grillovanym potrawom niepowtarzalnego aromatu buku to bukowy węgiel drzewny będzie najlepszym wyborem. 
Dobrze rozgrzany węgiel drzewny będzie idealny do grillovania czegoś dla miłośników owoców morza :), dziś na ruszcie krewetki.

 Krewetki w ziołowo-czosnkowej odsłonie.

Składniki: 

  • 400g obranych krewetek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 75g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

1. Oczyszczone krewetki umieść w misce, dodaj pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do lodówki na około pół godziny.

2. W rondlu roztop masło z wyciśniętym czosnkiem.

3. Osącz krewetki, przełóż je do rondla z masłem i wymieszaj.

4. Wyjmij krewetki z masła i ponabijaj na szpadki do szaszłyków.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, umieść krewetki na ruszcie, grilluj przez 10 minut obracając i smarując pozostałym masłem czosnkowym.

Jeśli chodzi o krewetki należy uważać z czasem grillovania aby nie stały się gumowate, lepiej sprawdzić po około 4-5 minutach czy nie są już dobre. Reszta masełka czosnkowego się nie zmarnuje, bo do krewetek idealne będą małe, chrupiące grzanki grillovane :). Czujecie ten zapach? Smak? 
Smacznego ;)!

(przepis pochodzi ze strony www.zgrilla.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz