poniedziałek, 1 grudnia 2014

Tropem smaku idąc docieramy do pierwszego przystanku. Gościu Drogi przysiądź i poczuj.

   Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach grilla, poza tym grillovanie łączy 
ludzi i jest niewątpliwie jednym z najlepszych sposobów na spędzanie wolnego czasu z
przyjaciółmi i rodziną. W ogóle w grillovaniu fascynujące jest to, że można się świetnie
bawić eksperymentując z różnymi metodami grillovania, jak również odkrywać kolejne
potrawy i poznawać nowe smaki oraz dzielić się doświadczeniami. 
   Razem będziemy się pasjonować grillovaniem, a tu będzie miejsce gdzie będę zamieszczć
dla Was ciekawostki dotyczące grillovania w połączeniu ze sprawdzonymi przepisami na 
przepyszne potrawy. Jeśli zaś Wy macie przepisy, którymi chcielibyście podzielić się z 
innymi na łamach tego bloga piszcie na adres: grillove1@gmail.com . No to co, zaczynamy? :)


   Zawsze musimy pamiętać o właściwej temperaturze żaru podczas grillovania. Jest ona bardzo istotna, gdyż każdy rodzaj grillovanej potrawy wymaga odpowiedniej temperatury. Jeśli o tym zapomnimy, nie tylko nie zdołamy wydobyć wszystkich walorów z grillovanej potrawy, ale też możemy doprowadzić do jej niedopieczenia, lub nawet spalenia. 
   Dzisiaj podpowiadam Wam przepis na karkówkę w najlepszej marynacie (!) w asyście prostej sałatki z pysznym dressingiem :), który może być świetną propozycją na sylwestrowego grilla :) zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga ;). 

Składniki na 4 porcje

KARKÓWKA:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,
- 4 ząbki czosnku,

- 2 duże łyżki suszonego albo świeżego rozmarynu,
- ok. 100 ml sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,

- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.

SAŁATA:

- mieszanka różnokolorowych salat,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 średnia cebula.


DRESSING:
- 1 duży albo 2 male ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sol, pieprz.
+ może być odrobina ziół - mięta, pietruszka, bazylia...

(fot. www.foodists.blogspot.com)

 do miseczki wsypujemy: czosnek, rozmaryn, dodajemy sos sojowy, miód, oliwę oraz odrobinę pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy,
* powstałą marynatą zalewamy dokładnie mięso, tak, żeby pokryła każdy jego kawałek,
* mięso zalane marynata chowamy do lodówki na minimum 1,5 godziny - najlepiej na cala noc,
*do dużej miski wrzucamy sałatę,
* pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a cebule na cienkie paski - wrzucamy do miski z sałatą,
*obieramy i siekamy czosnek - wrzucamy go do malej miseczki,
* do miski z czosnkiem dodajemy miód, oliwę, sok z cytryny, sól i odrobinę pieprzu + posiekane zioła, jeśli mamy,
* dressing odstawiamy do lodówki i polewamy nim sałatę kilka minut przed podaniem,
* karkówkę smażymy na bardzo mocno rozgrzanym grillu (!)

Smacznego!! :)


(Autor przepisu: Anna Marciniak z http://foodists.blogspot.com/)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz