Nie
wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach grilla, poza tym grillovanie
łączy
ludzi
i jest niewątpliwie jednym z najlepszych sposobów na spędzanie
wolnego czasu z
przyjaciółmi
i rodziną. W ogóle w grillovaniu fascynujące jest to, że można
się świetnie
bawić
eksperymentując z różnymi metodami grillovania, jak również
odkrywać kolejne
potrawy
i poznawać nowe smaki oraz dzielić się doświadczeniami.
Razem będziemy się pasjonować grillovaniem, a tu będzie miejsce gdzie będę zamieszczć
dla Was ciekawostki dotyczące grillovania w połączeniu ze
sprawdzonymi przepisami
na
przepyszne potrawy. Jeśli zaś Wy macie przepisy, którymi chcielibyście podzielić się z
innymi na łamach tego bloga piszcie na adres: grillove1@gmail.com . No to co, zaczynamy? :)
Zawsze musimy pamiętać o właściwej temperaturze żaru podczas grillovania. Jest ona bardzo istotna, gdyż każdy rodzaj grillovanej potrawy wymaga odpowiedniej temperatury. Jeśli o tym zapomnimy, nie tylko nie zdołamy wydobyć wszystkich walorów z grillovanej potrawy, ale też możemy doprowadzić do jej niedopieczenia, lub nawet spalenia.
Dzisiaj podpowiadam Wam przepis na karkówkę w najlepszej marynacie (!) w asyście prostej sałatki z pysznym dressingiem :), który może być świetną propozycją na sylwestrowego grilla :) zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga ;).
Składniki na 4 porcje
KARKÓWKA:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże łyżki suszonego albo świeżego rozmarynu,
- ok. 100 ml sosu sojowego,- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.SAŁATA:
- mieszanka różnokolorowych salat,
- 10 pomidorków koktajlowych,- 1 średnia cebula.
DRESSING:
- 1 duży albo 2 male ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sol, pieprz.
+ może być odrobina ziół - mięta, pietruszka, bazylia...
(fot. www.foodists.blogspot.com)
do miseczki wsypujemy: czosnek, rozmaryn, dodajemy sos sojowy, miód, oliwę oraz odrobinę pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy,
* powstałą marynatą zalewamy dokładnie mięso, tak, żeby pokryła każdy jego kawałek,
* mięso zalane marynata chowamy do lodówki na minimum 1,5 godziny - najlepiej na cala noc,
*do dużej miski wrzucamy sałatę,
* pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a cebule na cienkie paski - wrzucamy do miski z sałatą,
*obieramy i siekamy czosnek - wrzucamy go do malej miseczki,
* do miski z czosnkiem dodajemy miód, oliwę, sok z cytryny, sól i odrobinę pieprzu + posiekane zioła, jeśli mamy,
* dressing odstawiamy do lodówki i polewamy nim sałatę kilka minut przed podaniem,
* karkówkę smażymy na bardzo mocno rozgrzanym grillu (!)
Smacznego!! :)
(Autor przepisu: Anna Marciniak z http://foodists.blogspot.com/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz