poniedziałek, 29 grudnia 2014

Żegnamy Stary Rok, witamy Nowy...Lepszy...i naszych dalszych podróży przez smaki i aromatów też pełen.

Nasza podróż przez smaki w roku 2014 dobiega końca, jej zwieńczeniem jest Sylwestrowe grillovanie, dotychczasowe propozycje tworzą bardzo zróżnicowane menu i zabawę smakiem, którą można wykorzystać jako atrakcję wieczoru. Wspólne tworzenie potraw, eksperymentowanie z przyprawami, próby technik grillovania sprawią, że spędzicie niezapomniany wieczór. 
W gronie przyjaciół świetna zabawa i aby była jeszcze lepsza proponuję Wam coś, o czym pomyślałam ostatnio przechodząc obok pobliskiego fastFoodu :). W wersji zdrowszej i grillovo oczywiście. 



BURGER JAGNIĘCY Z KOZIM SEREM
Składniki na 4 porcje:
- 4 bulki,
– ok. 800 g mielonego mięsa jagnięcego (wołowego, wieprzowego),
- przyprawy: drobno siekany czosnek, drobno siekana cebulka, rozmaryn, pieprz, sól, ostra papryka, cynamon (genialnie podkreśla smak mięsa, zwłaszcza jagnięcego – trzeba uważać, żeby nie przesadzać z ilością), imbir, sos sojowy, sos worcester,
- bułka tarta – ok. całej szklanki,
- ok. 6 żółtek,
- mąka.

dodatki:
– ser kozi (najlepiej rolada), ok. 200 g,
- warzywa: rukola, pomidory, cebula (może być czerwona).

SOSY:
pikantny sos paprykowo – pomidorowy:
- 2 czerwone papryki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chilli,
- pieprz, sól, oliwa,
sos miętowy:
- gałązki świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
sos curry (oszukany):
- kilka łyżek majonezu,
- 1 duża łyżka przyprawy curry,
- pół łyżeczki przyprawy chilli,
- świeża, drobno siekana pietruszka.
+ folia aluminiowa
*Do dużej miski wkładamy całe mięso, bułkę tartą, żółtka, przyprawiamy (nie podaję ilości
przypraw, bo można kombinować i testować, kto woli bardziej pikantne dania – dodaje więcej papryki, kto jest fanem rozmarynu – rozmaryn, do tego oczywiście czosnek i cebulę) – wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy,
* z mięsa formujemy burgery (w zależności od kształtu bulek) – dla ułatwienia deskę i dłonie posypujemy odrobiną mąki – podobnie jak tacę, na której rozkładamy uformowane mięso,
* rukolę myjemy i odrywamy wystające końcówki,
* pomidory myjemy i kroimy w plasterki,
* roladę kozią kroimy w plastry,
* cebulę obieramy i kroimy w kółeczka – połowę odkładamy, a resztę podsmażamy chwilę na suchej patelni (tak, żeby cebula była delikatnie brązowa i chrupiąca),
* rozpalamy grilla (lub patelnię grillową) – na mocno rozgrzaną powierzchnię grilla kładziemy mięso i grillujemy tak długo, jak lubimy – jagnięcina potrzebuje ok. 4 minut z każdej strony, ale jest to uzależnione od grubości burgerów – wołowinę można bez obaw podawać jeszcze różową w środku – jest wówczas bardziej soczysta,
* pod koniec grillowania na mięsie układamy po plasterku sera – tak, aby odrobinę się stopił,
* rozcinamy bułkę, smarujemy sosem, kładziemy mięso z serem oraz warzywa – całość pakujemy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut na grilla – po to, żeby całe danie było ciepłe, a nie tylko mięso i ser – po kilku minutach (w momencie, kiedy folia będzie bardzo ciepła w dotyku), zdejmujemy burgery i…
* jemy je jak najszybciej, bo pięknie pachną, wyglądają i po prostu – nie można się już powstrzymać!
Podawałam burgery z domowymi frytkami i tak też polecam.
Sos paprykowo-pomidorowy:
* Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni,
* do nagrzanego piekarnika wkładamy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek,
* pieczemy do momentu, kiedy warzywa zaczną odrobinę brązowieć – wyjmujemy,
* odstawiamy warzywa do ostygnięcia, a następnie pakujemy je w woreczki śniadaniowe z odrobiną oliwy – zawiązujemy i odstawiamy na około pół godziny,
* po wyjęciu warzyw z woreczków zdejmujemy skórkę – powinna bardzo łatwo schodzić,
* wszystkie warzywa i chilli wrzucamy do blendera i blendujemy.
Sos miętowy:
* wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i blendujemy – na koniec próbujemy – można dodać odrobinę cukru.
Sos curry:
* W miseczce mieszamy majonez z przyprawą curry i chilli – na koniec dodajemy drobno siekaną pietruszkę.
SMACZNEGO! I szampańskiego Sylwestra! A w Nowym Roku sobie i Wam życzę kolejnych odkryć, aromatów, zapachów i girllovych eksperymentów. 


Źródło : http://foodists.blogspot.com/2014/06/burger-jagniecy-z-kozim-serem-i-trzema.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz